Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Οι φοιτητές της Θεολογικής Αθηνών καθαρίζουν

 
Για τους φοιτητές των Ελληνικών πανεπιστημίων πολλά έχουν ακουστεί. Για τους φοιτητές της Θεολογίας, ακόμα περισσότερα.


Συνήθως, όσοι ακούν φοιτητές Θεολογίας, φαντάζονται κάτι τύπους μουχλιασμένους, τρομερά συντηρητικούς, και τρομακτικά θρησκόληπτους. Ωστόσο, μια βόλτα από τη συγκεκριμένη σχολή θα σας πείσει για ακριβώς το αντίθετο.

Οι θεολόγοι, επί των πλείστων δηλαδή, είναι πολύ «cool» παιδιά. Οι κυρίες Θεολόγες είναι πολύ όμορφες και περιποιημένες ( και όχι δε φοράνε ράσα) , και οι κύριοι της παρέας επίσης (και όχι δεν είναι όλοι πατέρες, έχουν και πατέρες αλλά και εκείνοι είναι πολύ «cool»).
Τώρα όμως, θέλω να σας παρουσιάσω μια ομάδα φοιτητών της Θεολογικής Σχολής Αθηνών για μία αξιοθαύμαστη ενέργεια τους.

Μία χούφτα, κυριολεκτικά, ατόμων πήρε τη πρωτοβουλία και αποφάσισε να αλλάξει τη σχόλη! Συγκεκριμένα, τη Παρασκευή η ομάδα φοιτητών της Θεολογικής Φοιτητικής Φωνής αποφάσισε να καθαρίσει τις αίθουσες διδασκαλίας.

Εμείς, ήμασταν εκεί, εντοπίσαμε τον εμπνευστή και όπως τον -αποκαλούν οι φίλοι του, Πρόεδρο της ΘΦΦ- Βαγγέλη Μανταφούνη. Σας τον παρουσιάζουμε λοιπόν:

·         Τι είναι η Θεολογική Φοιτητική Φωνή; Ανήκετε σε κάποιο πολιτικό κόμμα;
Οι Θεολόγοι επί τω έργω
Η ΘΦΦ είναι στην ουσία μια παρέα ενεργών φοιτητών της Θεολογικής Σχολής Αθηνών. Είναι κοινό μυστικό πώς υπάρχουν πολλά προβλήματα στη σχολή μας (υποτυπώδης οργάνωση, έλλειψη ενημέρωσης για ζωτικά θέματα που αφορούν τις σπουδές μας, ασυνενοησία μεταξύ φοιτητών-γραμματείας και εκπαιδευτικού προσωπικού, κάκιστες υποδομές, έλλειψη συγγραμάτων, λόγω των συνεχόμενων αλλαγών στη διαδικασία παραλαβής τους, προβληματική καθαριότητα του χώρου κ.α.). Δημιουργήσαμε λοιπόν, μια σελίδα-ομάδα στο facebook, που έθεσε ως στόχο την προσπάθεια καλυτέρευσης όλων των προαναφερθέντων. Στο σημείο αυτό, θεωρώ σημαντικό να τονίσω πως δεν ανήκουμε σε ΚΑΝΕΝΑ πολιτικό κόμμα. Δεν έχουμε καμία φιλοδοξία τέτοια, παρά τις αντίθετες φήμες που ολοένα και αυξάνονται. Έχουμε συμβιβαστεί με την ιδέα πως σε κάποιους δεν αρέσει η ιδέα του να υπάρχει μία παρέα ανθρώπων που προσπαθεί να βάλει ανιδιοτελώς και το τονίζω αυτό, ανιδιοτελώς, ένα μικρό λιθαράκι για την βελτίωση προβλημάτων που θα έπρεπε άλλοι να μεριμνήσουν.

·         Κάνατε μία πολύ όμορφη πράξη μαζευτήκατε κάποιοι φοιτητές, ανεξάρτητοι, και καθαρίσατε τη Παρασκευή τις αίθουσες διδασκαλίας. Πώς διοργανώθηκε όλο αυτό;
Μερικοί Θεολόγοι
απο τη μεγάλη παρέα
του ΘΦΦ
Η ιδέα αυτή προέκυψε αυθόρμητα καθώς παρατηρούσαμε τους χώρους της σχολής σε μία από τις κλασσικές βόλτες μου κάνουν οι φοιτητές στη σχολή τους όταν δεν έχουν μάθημα. Μας έκανε μεγάλη εντύπωση μια συγκεκριμένη αίθουσα η οποία βρίσκεται στην ίδια ακριβώς κατάσταση με την οποία ήταν πέντε χρόνια πριν. Όταν δηλαδή, εισαχθήκαμε εμείς στη σχολή. Τα τζάμια ήταν σε τέτοια κατάσταση που σχεδόν εμπόδιζαν τον ήλιο να μπει μέσα. Αυτό ήταν.. σκεφτήκαμε, εμείς είμαστε εδώ, πρόκειται στην ουσία για το δεύτερο σπίτι μας. Τα υπόλοιπα.. είναι γνωστά… Πέσαμε με τα μούτρα στο καθάρισμα…

·         Τι άλλο έχετε κατά νου να κάνετε, ποια είναι τα επόμενα σχέδια της ΘΦΦ;
       Επειδή βρισκόμαστε σε δημιουργική έξαρση μάλλον η αγάπη μας για τη σχολή είναι αυτή που μας δίνει ώθηση. Είναι αλήθεια πως επεξεργαζόμαστε διάφορες ιδέες που έχουν ως κοινή συνισταμένη τη δράση. Αυτό ακριβώς που πιστεύουμε ότι λείπει δηλαδή.  Είσαι η πρώτη λοιπόν που μαθαίνει κάποιες μελλοντικές μας πρωτοβουλίες οι οποίες είναι οι εξής:
-Επανάληψη δραστηριοτήτων καθαριότητας όπως μας αρέσει να την αποκαλούμε. Την επόμενη φορά όμως, πιο οργανωμένες και με μεγαλύτερη έκταση.
-Βρισκόμαστε σε επαφή με μεταπτυχιακούς φοιτητές με σκοπό την οργάνωση ομιλίας για ουσιώδη ζητήματα που αφορούν τη σχολή, τις σπουδές μας καθώς και πιθανές επαγγελματικές προοπτικές. Σίγουρα, θα ήταν πολύ χρήσιμο αυτό να συμβεί κάτι τέτοιο γιατί  παρατηρούμε πως υπάρχουν πολλοί  φοιτητές που δε γνωρίζουν σημαντικά πράγματα για τη σχολή.
-Στα άμεσα σχέδια μας, πέρα από αυτά, είναι η προσπάθεια παρακίνησης των φοιτητών να ανταποκριθούν σε κάποιες φιλανθρωπικές ενέργειες που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε. Ας μη ξεχάσουμε πως φοιτούμε στη Θεολογική Σχολή και το μήνυμα της αγάπης είναι αυτό που θα μπορούσε να περικλείει όλο αυτό το περιεχόμενο των σπουδών μας σε μία μόνο λέξη.
-Τέλος, βρίσκεται  ήδη σε εξέλιξη η δημιουργία της ηλεκτρονικής δανειστικής βιβλιοθήκης. Κάτι το οποίο απαιτεί όμως μαζική στήριξη  από όσο το δυνατόν περισσότερους. Ξέρεις, οι επί πτυχίω φοιτητές (όχι όμως μόνο αυτοί)  αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με τις συνεχόμενες αλλαγές των εξεταζόμενων συγγραμάτων. Αποτέλεσμα αυτού είναι το άγχος του να βρεθεί την τελευταία στιγμή το βιβλίο που χρειάζεται κάποιος για να «δώσει» το μάθημα που θέλει. Αυτός που έχει στη διάθεση του το σύγγραμα από το οποίο δεν εξετάζει ο καθηγητής πλέον. Μια ματιά στις διάφορες σελίδες, σχετικά με τη σχολή μας, λίγες μέρες πριν από την έναρξη της εξεταστικής, είναι ικανή για να πείσει σχετικά με το μέγεθος του προβλήματος.
Γενικότερα, όπως θα κατάλαβες, κεντρικό μας σύνθημα είναι η δράση. Εμείς θεωρούμε ότι μπορούμε. Εσείς;

Ο Βαγγέλης Μανταφούνης
Ευχαριστούμε πολύ τον Βαγγέλη Μανταφούνη για το χρόνο που διέθεσε, και τους φοιτητές που συμμετείχαν σε αυτή την ενέργεια. Να ξέρουν τα παιδιά της ΘΦΦ, ότι όσο συνεχίζουν το αξιοθαύμαστό έργο τους θα μας βρίσκουν δίπλα τους και μπροστά τους. Εννοείται, πως κάθε τέτοια είδους ενέργεια, θα τη παρουσιάζουμε καθώς είναι από μόνη της, παράδειγμα προς μίμηση.

Καλές γιορτές σε όλους τους Θεολογούς!

ll Συνέντευξη-Επιμέλεια: Ελένη Γκρήγκοβιτς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου